مدرن سازان: قالب بتن | قیمت و خرید قالب فلزی بتن
  • تماس جهت خرید

اسپیسر پلاستیکی

اسپیسر پلاستیکی

برای سفارش و اطلاع از قیمت اسپیسر با شماره های تماس درج شده در پایین صفحه تماس بگیرید

اسپیسر – همه آنچه باید در مورد فاصله نگهدار بدانید

با توجه به متنوع بودن محصولات اسپیسر و تغییر قیمت ها لطفا برای اطلاع از قیمت با شماره های گروه صنعتی بازرگانی مدرن سازان که در پایین صفحه درج شده تماس بگیرید.

اسپیسر یکی از تجهیزاتی است که می‌تواند ما را از چالش‌های بسیار مهمی مانند خوردگی در سازه‌های بتنی و در سازه‌های آرماتور بندی شده نجات دهد. این ابزار که با عناوین مختلفی مانند فاصله نگهدار یا فاصله انداز هم در بازار شناخته می‌شود، نقش مهمی در ارتباط بین بتن و میلگرد و همچنین نحوه قرار گیری میلگرد در داخل قالب بتن ایفا می‌کند. اسپیسر میلگرد شرایطی به وجود می‌آورد که پروژه تحت شرایط استاندارد اجرا شود و در گام‌های بعدی تنش کمتری را تجربه کند.

حالا با این مقدمه کوتاه به سراغ معرفی اسپیسر یا کاور خواهیم رفت تا ببینیم که این ابزار کوچک به چه دلیلی به کار برده می‌شود و می‌تواند با چه مزایایی برای پروژه ساخت و ساز ما همراه باشد.

اسپیسر چیست؟

اسپیسر (Spacer) یک اصطلاح انگلیسی  برگرفته از واژه Space بوده که معنی لغوی آن فاصله است. همین یک جمله کوتاه تا حدود زیادی می‌تواند اطلاعات مختصر و مفید را در اختیار ما قرار دهد. در حقیقت، حساسیت مهندسین سازه و مجریان اجرای پروژه‌های بتنی این است که میلگردها به هنگام بتن ریزی ساختمان در محل مناسب قرار گیرند و از این طریق به طور کامل و استاندارد با استفاده از بتن کاور شوند. اما ممکن است فشار ناشی از بتن یا شرایط نامناسب بتن ریزی به شکلی باشد که میلگردها جابجا شده و بعضاً از حالت استاندارد خارج شوند.

در این حالت از یک ابزار با اندازه نسبتاً کوچک تحت عنوان اسپیسر استفاده می‌شود.  این ابزار دو نقش بزرگ و مهم بر عهده دارد که یکی از آنها نگهداری میلگردها در محل از پیش تعیین شده و استاندارد و دیگری جلوگیری از حرکت میلگردها به سمت بیرون از سازه است. این ویژگی هم در حفظ استحکام به سازه بتنی مؤثر است و هم مانع از خوردگی میلگردها می‌شود

اسپیسر هارد فیکس
اسپیسر هارد فیکس

نحوه عملکرد اسپیسر ساختمان

اگر به تصاویر نشان داده شده از اسپیسر میلگرد توجه کنید، به احتمال زیاد درک کاملی از نحوه عملکرد آن خواهید داشت. شما خودتان را به جای یک مهندس سازه تصور کنید. قبل از اجرای پروژه، طبیعتاً این محاسبات مهندسی مختلف را انجام می‌دهید تا اندازه آرماتورها و نحوه قرارگیری آنها را مشخص کنید. از طرف دیگر در این آرماتور به شکل دقیق مشخص می‌شود که تراکم میلگردها و نحوه بتن ریزی به چه صورت باشد و میلگردها دقیقاً در چه محلی قرار گیرند. بتن ریزی به شکلی است که باید در قالب انجام گیرد و به همین دلیل کنترل چندانی بر قسمتهای غیر قابل رویت آن وجود ندارد. به همین دلیل بعضی می‌بینیم که بخشی از میلگردها از بتن خارج شده و حالت نامناسبی پیدا کرده است.

در اینجا، مهندسین سازه نیاز به یک ابزار برای نگهداری میلگردها در شرایط استاندارد دارند. قبلاً از روش بستن با استفاده از سیم خاموت شده برای این کار استفاده می‌شد. اما امروزه اسپیسر این وظیفه را بر عهده گرفته است. اسپیسرها محل مشخصی برای قرار گرفتن میلگردها دارند که هم به صورت تکی و هم به صورت جفتی و عمودی می‌توانند آنها را حفظ کنند. بنابراین، زمانی که این ابزار میلگردها را حفظ می‌کند، دارای یک پایه نسبتاً بلند است که فاصله میلگرد خارج از سازه را هم حفظ می‌کند. مثلاً اگر قرار باشد که یک پوشش بتنی ۷ سانتی متری برای ستون در نظر گرفته شود، از یک اسپیسر ۷ سانتی استفاده می‌شود که هم میلگردها را در محل از پیش تعیین شده حفظ می‌کند و هم از طرف دیگر فاصله میلگردها نسبت به خارج بتن را رعایت می‌کند.

چرا باید از اسپیسر استفاده کنیم؟

با توجه به توضیحاتی که در مورد فاصله نگهداری داده شد، طبیعتاً باید امتیازات بزرگی نسبت به سیستم‌های سنتی و معمولی داشته باشد تا مهندسین نسبت به استفاده از آن ترغیب شوند. مزایای اسپیسر میلگرد بسیار جالب توجه هستند و می‌توانند نقشی مهم و غیرقابل انکار در ساخت و ساز و اجرای پروژه داشته باشند. از جمله مزایای این ابزارها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد شرایط مناسب برای حفظ میلگردها در محل مناسب
  • ایجاد فاصله و پوشش بین آرماتور و هوای آزاد به منظور جلوگیری از خوردگی
  • تنوع بالا برای استفاده در پروژه‌های مختلف و همچنین برای کار در میلگردها و آرماتورهای مختلف
  • بالا بردن سرعت کارگزاری میلگردها و ایجاد فاصله به عنوان پوشش
  • کاهش تعداد نیروی انسانی مورد نیاز برای کارگذاری میلگردها و بستن آرماتور
  • افزایش سرعت اجرای پروژه و همچنین بالا بردن استاندارد کار
  • قرار گیری کامل در داخل بتن به منظور حفظ یکپارچگی آن
  • ارزان بودن و در دسترس بودن برای پروژه‌های مختلف در محله‌های متفاوت
  • وزن سبک، حمل و نقل آسان و نصب بسیار راحت.

در حقیقت استفاده از اسپیسر مانند چیدن پایه برای ایجاد یک پروژه کار دستی است. قرار دادن این ابزارها در پروژه ساخت و ساز و نحوه چیدن آن بسیار آسان است و نیاز به مهارت بالایی ندارد. بنابراین شما در پروژه خود می‌توانید از چند نیروی کار معمولی کمک بگیرید و تنها ناظر را به عنوان نقش نظارت برای آن در نظر بگیرید.

اگر از اسپیسر استفاده نکنیم چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

بسیاری از پیمانکاران و مهندسین سازه به دلایل مختلفی ترجیح می‌دهند که از فاصله انداز کمک نگیرند و برای مدیریت هزینه خود به سراغ قطعات سنگ یا موزائیک یا چوب می‌روند. توجیه این گروه این است که فاصله مورد نظر با استفاده از این ابزارها هم ایجاد می‌شود. بررسی‌های فنی نشان داده که قرار گرفتن پوشش بتنی بر روی میلگرد آرماتور اهمیت بسیار بالایی دارد و کاهش ضخامت این پوشش می‌تواند طول عمر یک سازه را به شدت کاهش دهد. این کاهش به حدی است که به ازای هر ۲ میلیمتر کاهش ضخامت پوشش بتن، طول عمر سازه در حدود ۵۱ سال کاهش می‌یابد. حالا شما تصور کنید که در یک پروژه بسیار بزرگ مشغول به کار هستید و قرار است که ضخامت بتن در حدود ۵ سانتی متر باشد. باز هم به نظر شما کمک گرفتن از اسپیسر ضروری نیست؟!

انواع اسپیسر از لحاظ جنس بدنه

معیارهای مختلفی برای دسته بندی اسپیسرها وجود دارد که هر کدام از این دسته بندی‌ها می‌توانند بر روی نحوه استفاده از ابزار و همچنین قیمت و کارایی آن‌ها تأثیر بگذارد. در حقیقت، مهندسین سازه با توجه به نیاز خود طبقه بندی‌های متفاوتی در نظر می‌گیرند که هر کدام از آن‌ها می‌توانند به عنوان معیار انتخاب و خرید اسپیسر باشند. به عنوان مثال، اولین معیار ما جنس ماده اولیه بکار رفته در ساخت آن‌هاست.

اسپیسر بتنی

این دسته از اسپیسرها به طور کامل از جنس بتن ساخته شده است. معمولاً اندازه آن‌ها بزرگ‌تر است، روند ساخت پیچیده‌تر و زمان بردارند و تنوع آنها نسبت به گزینه‌های دیگر کمتر است. این ابزارها در شرایطی استفاده می‌شود که بار ورودی به یک نقطه بسیار زیاد باشند یا ما احساس کنیم که وزن آرماتور فراتر از ظرفیت نمونه‌های پلاستیکی یا فلزی است. اصلی‌ترین و شاید مهمترین مزیت این دسته اسپیسر به خاطر سازگاری آنها با بتن است که ترکیبی یکپارچه می‌دهند.

اسپیسر ماکس فیکس
اسپیسر ماکس فیکس

اسپیسر پلاستیکی

اسپیسرهای پلاستیکی به عنوان محبوب‌ترین، در دسترس ترین و ارزان‌ترین گزینه ممکن در بازار شناخته می‌شوند. این گروه به دلیل تنوع بالای خود در حوزه‌های مختلف کاربردی هستند و به همین دلیل می‌توان از آنها برای پوشش دادن بسیاری از نیازهای سطحی و عمودی کمک گرفت. در طراحی اسپیسرهای پلاستیکی تلاش می‌شود که خلل و فرج کافی وجود داشته باشد تا بتوان به طور کامل اطراف آن را پوشش داده و به نوعی باعث یکپارچگی سازه شود. قیمت ارزان، تنوع بالا و سرعت در استفاده از بارزترین ویژگی این محصولات محسوب می‌شود.

اسپیسر فلزی

اسپیسرهای فلزی کاربرد کمتری دارد و در ساخت بدنه آنها از فلز استفاده می‌شود. این گروه چسبندگی کمتری نسبت به دسته‌های دیگر برای بتن ایجاد می‌کنند و به همین دلیل بیشتر در پروژه‌های سبک کاربرد دارند. تغییر وضعیت اسپیسر فلزی با حرارت و همچنین انقباض و انبساط آن یکی از بزرگترین دلایل عدم استفاده از این ابزارهاست. اما در هر صورت استحکام مکانیکی بالایی دارند و می‌توان آنها را برای میلگردها و آرماتورهای با وزن بالا به کار گرفت.

انواع اسپیسر در ساختمان

یکی دیگر از معیارهایی که ما می‌توانیم برای دسته بندی اسپیسرها به کار ببریم، کاربرد آنها در بخش‌های مختلف یک سازه بتنی است. وقتی که به یک پروژه نگاه می‌کنیم، بخش‌های مختلفی از آن نیاز به بتن ریزی دارند. در حقیقت در هر قسمتی که نیاز به استفاده از بتن برای آرماتور باشد، باید از اسپیسر ساختمان استفاده شود. با این تفاسیر می‌توانیم این ابزارها را در چند دسته زیر قرار دهیم:

اسپیسر دیواری

این گروه از جمله اسپیسرهای عمودی هستند که به صورت عمودی بر روی سطح قالب قرار داده می‌شوند. این محصولات بیشتر برای ساخت دال بتنی یا بتن ریزی استخرها و همچنین منبع آب بزرگ به کار گرفته می‌شوند. البته نمونه‌های مختلفی از این گروه طراحی شده که حتی در سد سازی، اجرای پل هوایی و اجرای زیرگذر در پروژه‌های شهری هم کاربرد دارند.

اسپیسر خورشیدی
اسپیسر خورشیدی

اسپیسر ستون

تا حدود زیادی به اسپیسر های دیواری شباهت دارند و در دسته عمودی قرار می‌گیرد. البته از آنجایی که طراحی ستون ممکن است به صورت مربعی شکل یا استوانه‌ای شکل باشد، طبیعتاً شکل آنها هم متغیر خواهد بود اسپیسر ستون تنوع بالاتری نسبت به گزینه‌های دیواری دارند. این بسته برای اجرای ستون ساختمان، ستون‌های بزرگ مخابراتی، لوله‌های سیمانی بسیار بزرگ، ستون زیرگذر و روگذر در بافت شهری و همچنین ستون پل عابر پیاده استفاده می‌شوند.

اسپیسر سقفی

این دسته را می‌توان در بین اسپیسرهای سطحی قرار داد که پایه آنها به یک سطح وصل می‌شود و میلگرد در داخل قسمت مخصوص آن قرار می‌گیرد. این گروه به دلیل طراحی خاص خود هم امکان حفظ میلگرد در بالا و هم امکان حفظ آن به صورت آویزان و پایین را دارند و به همین دلیل تأثیر آنها در بتن ریزی بسیار مهم است.

اسپیسر های فونداسیون

اسپیسرهای فونداسیون ممکن است به صورت سطحی یا عمودی طراحی شده باشند و بستگی به نوع فونداسیون و محل قرارگیری آرماتور دارد. در برخی موارد امکان استفاده از اسپیسرهای ستونی و اسپیسر های سقفی به‌عنوان جایگزین این ابزارها وجود دارد و نمی‌توانیم آنها را به صورت اختصاصی معرفی کنیم.

اسپیسر تیرچه بتنی

این اسپیسرها از جمله محصولات با طراحی خاص هستند که به طور کلی نسبت به اسپیسر پلاستیکی آرماتور متفاوت هستند. در هر صورت باید بپذیریم که تیرچه‌های بتنی هم به صورت ترکیبی از بتن و میلگرد هستند و احتمال جابجایی میلگرد و بیرون زدن آن وجود دارد. اندازه این دسته بسیار کوچک است و متناسب با اندازه تیرچه می‌توان اندازه آن‌ها را تغییر داد.

انواع اسپیسر از لحاظ اندازه

یکی دیگر از معیارهایی که شما می‌توانید در جریان خرید و انتخاب اسپیسر به کار ببرید، اندازه آنهاست. طبیعتاً شما برای هر پروژه خود نیاز به پوشش و اندازه خاصی از بتن دارید. برخی موارد مانند فونداسیون‌ها نیاز به حجم بالایی از بتن دارند و شما باید به سراغ فاصله اندازه‌های بزرگ بروید. این در حالی است که شما برای اجرای یک ستون بتنی معمولی نیاز به حجم بالایی از بتن ندارید و اسپیسرهای کوچک‌تر انتخاب بهتری هستند. در حال حاضر رایج‌ترین و پرکاربردترین اسپیسرهای موجود در بازار شامل سه اندازه زیر می‌شوند:

اسپیسر ۳ سانتی

این دسته برای ایجاد فاصله ۳ سانتی متری بین میلگرد و پوشش بتنی استفاده می‌شوند و معمولاً در پروژه‌های با حجم بتن ریزی پایین کاربرد دارد. بتن ریزی ستون، بتن ریزی دیوارهای نازک، اجرای استخر بتنی و موارد مشابه آنها نمونه‌هایی از کاربرد اسپیسرهای ۳ سانتی متری هستند.

اسپیسر ۵ سانت

اندازه ۵ سانتیمتری این اسپیسرها به ما کمک می‌کند که در پروژه‌های با حجم بتن ریزی متوسط از آنها استفاده کنیم. معمولاً از این گزینه بیشتر برای بتن ریزی سقف و بتن ریزی ستون‌های بزرگ استفاده می‌شود. در مواردی که اندازه میلگردها متوسط تا بزرگ باشند، این اسپیسرها می‌توانند پوشش خوبی برای آنها ایجاد کنند و مانع از خوردگی آنها شوند.

اسپیسر ۷ سانتی

طراحی اسپیسرهای ۷ سانتی متری به شکلی است که ما می‌توانیم از آنها در پروژه‌های بزرگ مانند بتن ریزی فونداسیون یا بتن ریزی سقف‌های حجیم استفاده کنیم. به عنوان مثال، از این ابزارها می‌توان در بتن ریزی ستون پل‌های هوایی و همچنین بتن ریزی سازه‌های بتنی بزرگ مانند تونل‌ها و منابع آب بزرگ استفاده کرد.

اسپیسر دابل فیکس

انواع اسپیسر از لحاظ نحوه نصب

آخرین معیاری که به ما در دسته بندی اسپیسرهای میلگرد و کمک می‌کند، دسته بندی آنها بر مبنای نحوه نصب است. در هر صورت از این ابزارها باید ابتدا بر روی یک سطح خاک قرار داده شوند و سپس به عنوان یک مدت کار یا یک نگهدارنده برای میلگرد عمل کنند. حالا با توجه به اینکه بتن ریزی فونداسیون و سقف با بتن ریزی ستون و دیوار متفاوت است، طبیعتاً طراحی اسپیسر برای آنها هم با یکدیگر تفاوت خواهد داشت. بنابراین ما اسپیسر ها را می‌توانیم در سه دسته کلی سطحی یا همان افقی، دیواری یا عمودی و اسپیسرهای با طراحی خاص قرار دهیم. حالا با ما همراه باشید تا هر کدام از آنها را به صورت مجزا معرفی کنیم.

اسپیسرهای سطحی

این دسته از فاصله اندازها دارای یک پایه هستند که امکان اتصال آنها را فراهم می‌کند. بنابراین چسبیدن آنها به سطح مورد نظر به صورت افقی بوده و در پروژه‌های مختلف قابل استفاده هستند. این گروه را می‌توان در دسته‌های زیر قرار داد:

نکته: در مورد نامگذاری هر کدام از اسپیسرها، به نام انگلیسی آن‌ها توجه کنید تا درک کاملی از نحوه عملکرد آنها داشته باشید.

اسپیسر هارد فیکس (Hard Fix)

از این اسپیسر به عنوان پرمصرف‌ترین و محبوب‌ترین گزینه برای پوشش بتنی در کف‌های سنگین و با تراکم بالا یاد می‌شود. همانطور که از اسم آن هم پیداست، درجه سختی ماده به کار رفته برای ساخت این ابزار بسیار بالاست و می‌تواند حجم وسیع آرماتور را تحمل کند. بنابراین با قابلیت تحمل بار نقطه‌ای تا ۳۵۰ کیلوگرم، می‌توان اسپیسرهای هارد فیکس را در فونداسیون‌ها، شناژ ها، تیرها و ستون‌های بزرگ به کار گرفت. این اسپیسر ها دارای دو شاخک قفل کن بسیار محکم هستند که برای میلگردهای سایز ۱۰ تا ۳۲ میلیمتر به کار گرفته می‌شوند. کاربرد این ابزارها در فونداسیون‌ها و کف‌های نیمه سنگین به صورت چهار عدد در هر متر مربع، برای کف‌های فوق سنگین به صورت ۶ الی ۱۰ عدد در هر متر مربع و برای تیرها و پوتر ها به صورت سه عدد در هر متر طول برآورد می‌شود.

اسپیسر ماکس فیکس (Max fix)

اسپیسرهای ماکس فیکس از جمله اسپیسرهای پر کاربرد در حوزه‌های با بتن ریزی بالا مانند پوتر ها، ستون‌ها و شناژ ها هستند که از لحاظ طراحی تا حدود زیادی به ابزارهای هارد فیکس شباهت دارند. البته از این گروه بیشتر برای میلگردهای سایز ۸ تا ۲۰ میلیمتر استفاده می‌شود و تحمل بار نقطه‌ای آنها هم ۱۸۰ کیلوگرم است. برای استفاده از اسپیسرهای ماکس فیکس شما باید ۴ عدد در هر متر مربع در کف‌های نیمه سنگین و سه عدد در هر متر طول برای تیرها و پوترها استفاده کنید. شاخک قفل کن ماکس فیکس شباهت بسیار زیادی به هارد فیکس دارد.

اسپیسر مینی فیکس (Mini fix)

همانطور که لفظ مینی در اسم این گروه نشان می‌دهد، کاربرد آنها بیشتر برای پروژه‌های کوچک بوده و به میلگردهای سایز ۶ تا ۱۴ میلی متر محدود می‌شود. زمانی که شما قصد استفاده از میلگردهای سبک مانند میلگردهای حرارتی در سقف ساخت و ساز خود دارید، می‌توانید از این گزینه استفاده کنید که تحمل بار نقطه‌ای آن در حدود ۳۵ کیلوگرم است. اندازه شاخک قفل کن این ابزارها حرکت تا میلگرد سایز ۱۸ هم قابل استفاده است، اما توصیه می‌شود که بیشتر از سایز ۱۴ استفاده نشوند و کاربرد آنها به صورت ۴ عدد در هر متر مربع باشد.

اسپیسر فلت فیکس (Flat fix)

اسپیسر های فلت فیکس را می‌توان یک نمونه تغییر یافته از اسپیسرهای مینی فیکس معرفی کرد که یک کف صاف و تخت دارند و آنها را برای اجرای سقف‌ها و کف‌های سبک مناسب می‌کند. در این مورد هم شما می‌توانید از میلگرد ۶ تا ۱۴ میلیمتر استفاده کنید و کاربرد آنها هم به صورت چهار عدد در هر متر مربع در سطوح نرم می‌باشد. فلت و مسطح بودن کف اسپیسر کمک می‌کند که شما در کاربرد آن محدودیتی نداشته باشید و برای پوشش‌های نرم مانند استایرن با مشکل مواجه نشوید.

اسپیسر ساید فیکس (Side fix)

از این دسته به عنوان اسپیسر یکطرفه هم یاد می‌شود که میلگرد راه خارج از نقطه ثقل خود و در فضایی بیرون از محدوده اصلی خود حفظ می‌کنند. این اسپیسرها گزینه خوبی برای سازه‌های با وزن متوسط و نیمه سنگین هستند که تحمل بار نقطه‌ای آنها در حدود ۲۰۰ کیلوگرم بوده و معمولاً به صورت چهار عدد در هر متر مربع در کف و سه عدد در متر طول در تیرها و پوترها به کار گرفته می‌شوند. این ابزار امکان جا زدن از بغل میلگرد را به صورت یک طرفه فراهم می‌کند و به همین دلیل یک مزیت بزرگ در استفاده از آنها در پروژه‌های مختلف با محدودیت فضایی محسوب می‌شود.

اسپیسر یو فیکس (U fix)

طراحی این دسته از محصولات کاملاً به حرف U شباهت دارند و در آن به جای شاخک‌های قفل کن، فقط یک فضای اختصاصی برای قرار گرفتن میلگرد در نظر گرفته شده است. این ابزارها قادر به تحمل ۲۰۰ کیلوگرم بار نقطه‌ای هستند که معمولاً به صورت چهار عدد در هر متر مربع برای کف‌های متوسط و ۳ عدد در متر برای تیرها و ستونها به کار گرفته می‌شود. این نکته را به خاطر داشته باشید که اسپیسر یوفیکس به عنوان یک نشیمنگاه و کرسی عمل می‌کند و نقشی در نگهداری میلگرد ندارد، به همین دلیل در پروژه‌هایی که رفت و آمد بر روی میلگرد زیاد است یا حجم بتن ریزی بالاست، نباید به کار گرفته شوند

اسپیسر دابل فیکس (Double Fix)

اسپیسرهای دابل فیکس برای قرار دادن دو شبکه میلگرد یا آرماتور در کنار یکدیگر طراحی شده است. این ابزارها بهترین گزینه ممکن برای دال‌های بتنی و سقف‌های بتنی به صورت دو شبکه هستند که دارای دو قسمت پایه به صورت مادگی و هد به صورت نری است. امکان استفاده از این ابزارها برای میلگردهای با اندازه ۸۰ تا ۱۸۰ میلیمتر استفاده می‌شود و لازم است که قسمت پایه و هد آنها از قبل با یکدیگر مونتاژ شود. استفاده به صورت چهار عدد در هر مترمربع ایده آل ترین شرایط مناسب برای اسپیسر های دابل فیکس است.

اسپیسر فلت بار (Flat bar)

این ابزار را می‌توان محبوب‌ترین گزینه برای میلگردهای ۸ میلیمتر تا ۱۴ میلیمتر در نظر گرفته با توجه به اندازه قفل کن آن است. از اسپیسر های فلت بار برای قرار دادن دو ردیف میلگرد به صورت متقاطع استفاده می‌شود و این یکی از بزرگ‌ترین مزیت آنها محسوب می‌شود. به طور کلی از این اسپیسرها به صورت چهار عدد در هر متر مربع استفاده می‌شود.

اسپیسر راند بیس (Round Base) 

اسپیسرهای راند بیس یک حلقه دایره‌ای شکل با چند پایه است که در آن‌ها خبری از شاخک قفل کن نیست و به عنوان یک پایه نگهدارنده برای سقف‌ها و دال‌های سبک و همچنین دیوارهای پیش ساخته عمل می‌کند. این دسته توانایی تحمل بار نقطه‌ای ۲۵۰ کیلوگرم را دارند و برای حداکثر سایز میلگرد ۲۲ میلیمتر قابل استفاده هستند. از اسپیسرهای راند بیس باید به صورت دو عدد در هر متر مربع برای کف سازی و دو عدد در هر متر مربع برای سقف‌های بزرگ و پهن استفاده شود.

اسپیسر لانگ بیس (Long base) 

همانطور که از اسم آن‌ها پیداست، این ابزارها برای سطوح بسیار وسیع مانند سقف‌های بزرگ و همچنین کف سالن و محوطه سازی کاربرد دارند. این دسته فاقد شاخه قفل کن هستند و بیشتر یک بیس یا پایه برای آرماتور و شبکه میلگرد به وجود می‌آورد تا بر روی آن قرار گرفته و افت نداشته باشند. توانایی تحمل بار نقطه‌ای ۲۰۰ کیلو گرم و امکان استفاده در شرایط مختلف از مهمترین ویژگی این اسپیسرها محسوب می‌شود و نحوه استفاده از آن هم دو عدد در هر متر مربع برای کف سازی و دو عدد در هر متر مربع در سقف‌های بزرگ و وسیع است.

اسپیسرهای دیواری

این دسته تحت عنوان اسپیسر عمودی هم شناخته می‌شوند که طراحی آنها نسبت به گزینه‌های قبل متفاوت بوده و به شکل خاصی باعث نگهداری میلگردها و حفظ فاصله برای بتن ریزی می‌شوند. اسپیسرهای عمودی را می‌توان در سه دسته کلی قرارداد:

 اسپیسر ویل فیکس 

به عنوان اصلی‌ترین گزینه اسپیسر های عمودی شناخته می‌شود که طراحی آن کاملاً به یک چرخ  بالا کشنده آب چاه شباهت دارد. این ابزارها برای حفظ فاصله بین آرماتور و سطح به صورت عمودی به کار گرفته می‌شود و دارای یک قفل کن بسیار قوی است که بر روی میلگرد اسپیرال قرار گرفته و یک محور مرکزی محکم ایجاد می‌کند. معمولاً از این ابزارها برای اجرای ستون و دیوارهای حجیم استفاده می‌شود و بتن آن مانع از نفوذ یون کلر، سولفات‌ها و اسیدها به داخل بتن می‌شود.

دندانه دار بودن سطح خارجی اسپیسر به عنوان مهمترین ویژگی گروه ویل فیکس شناخته می‌شود که برای میلگردهای سایز ۶ تا ۳۲ میلیمتر قابل استفاده بوده و در دیوار به صورت سه عدد در هر متر مربع  به کار گرفته می‌شود.

اسپیسر کیج فیکس

طراحی این اسپیسر تا حدود زیادی به طراحی قفسه شباهت دارند که در آن خبری از دندان نیست. این محصولات در دو گروه O به منظور استفاده پیش از بسته شدن کامل شبکه آرماتور و همچنین گروه V به منظور کاربرد پس از بسته شدن کامل شبکه آرماتور دسته بندی می‌شوند. اسپیسرهای کیج فیکس برای میلگردهای سایز ۸ تا ۱۴ میلیمتر ایده آل هستند و در مورد پایه پل‌ها، قالب‌های لغزنده، قالب‌های بالا رونده، سازه‌های دریایی به کار گرفته می‌شوند. این محصولات بر روی میلگردهای اسپیرال نصب می‌شوند و کاربرد آنها در شبکه‌های قفسه‌ای به صورت هر ۸ عدد در طول قطر شبکه میلگردی است.

اسپیسر ویل سان

این دسته از اسپیسر ها تحت عنوان اسپیسر خورشیدی هم شناخته می‌شود که طراحی آن نسبت به مدل‌های قبل متفاوت است و در خارج از آن دندانه به کار گرفته نشده است. طراحی این ابزارها به مانند طرح کلی یک گل است که قسمت مرکزی آن اطراف میلگرد اصلی را احاطه کرده و شعاع آن به اندازه شعاع بتن ریز خواهد بود. بزرگ‌ترین مزیت اسپیسر های خورشیدی این است که احتمال شکستن دندانه‌ها در آنها به حداقل رسیده و در نتیجه در ستون‌های عمودی، دیوارها، مقاطع مدور و موارد مشابه از آنها استفاده می‌شود.

برای کاربرد اسپیسر ویل سان شما می‌توانید سه عدد در هر متر مربع در سطوح مختلف به کار ببرید و امکان استفاده از آنها برای میلگردهای سایز ۸ تا ۲۲ میلی متر وجود دارد.

اسپیسرهای با طراحی خاص

در برخی موارد ما امکان استفاده از اسپیسرهای افقی یا اسپیسرهای عمودی را نداریم و از طرف دیگر نیاز داریم که از ابزاری با عملکرد مشابه آنها کمک بگیریم. شرکت‌ها برای پاسخگویی به این نیاز، اسپیسرهای پلاستیکی با طراحی خاص وارد بازار کردند. این گروه را می‌توان در چهار دسته زیر قرار داد:

اسپیسر نیلینگ

این اسپیسرها را می‌توان به عنوان یک گزینه خاص و منحصر به فرد در زمینه ساخت تونل و جلوگیری از ریزش خاک دیواره معرفی کرد. در حقیقت این اسپیسر به عنوان یک پوشش و کاور برای میلگردها عمل می‌کند و در صورت ریزش خاک در شرایط مختلف، مانع از رسیدن آن به سطح میلگرد شده و در نتیجه مانع از خوردگی میلگردها می‌شوند. نحوه استفاده از این فاصله اندازها با توجه به طول متغیر است و شرایط نصب آن هم فرق می‌کند. اما به طور کلی، وظیفه آنها حفظ میلگردها در محل اندازه گیری شده و برآورد شده برای پروژه است.

 اسپیسر استرند فیکس 

این اسپیسرها را می‌توان به عنوان مکمل اسپیسرهای نیلینگ معرفی کرد که وظیفه آن نگهداری گمانه‌هایی است که توسط استرندهای نیلینگ به کار گرفته شده است. نحوه استفاده از این ابزارها به این صورت است که در مرکز کابلهای استرند نصب می‌شود و کابلها در داخل شیارهای آن قرار می‌گیرند. این وضعیت باعث می‌شود که کابلهای استرند تثبیت بیشتری داشته باشند و از طرف دیگر به عنوان یک سیستم حمایتی برای سیستم نیلینگ عمل می‌کند. این ابزارها به صورت دو عدد در هر متر از طول کابل‌های استرند به کار گرفته می‌شوند و تراکم آنها نسبت به گزینه‌های دیگر کمتر است.

اسپیسر لوله مخابراتی

این ابزار به عنوان یک سیستم حمایتی برای حفظ فاصله و آرایش بین لوله‌های مخابراتی به کار گرفته می‌شوند و مانع از نزدیک شدن آنها در حین بتن ریزی می‌شود. این اسپیسر ها دارای یک قسمت کفی هستند که بر روی زمین قرار می‌گیرد و یک قسمت یو شکل هم برای نگهداری لوله دارند. اگر قرار باشد که چند لوله بر روی هم قرار گیرند، اسپیسر لوله مخابراتی آرایش متفاوتی می‌گیرد که دو طرف آن به صورت یو شکل بوده که هر کدام از آنها مکمل اسپیسر پایینی خود است. به همین دلیل امکان حرکت کردن لوله‌های مخابراتی و برخورد آنها با یکدیگر به حداقل می‌رسد.

قیمت اسپیسر

بدون شک یکی از فاکتورهای بسیار مهم در انتخاب اسپیسرها، مسائل اقتصادی و در نظر گرفتن قیمت آنهاست. اگر یک بار دیگر مطالب نوشته شده در بندهای قبلی را دنبال کنید، متوجه می‌شوید که با مدل‌های مختلفی از این ابزارها مواجه هستیم که هر کدام از آنها ویژگی‌های متفاوتی دارند. حالا اگر ما هم از همین دسته بندی‌ها برای اعلام قیمت اسپیسرها استفاده کنیم، مبانی زیر وجود دارد:

از لحاظ جنس

از لحاظ جنس باید بپذیریم که قیمت اسپیسر پلاستیکی نسبت به گزینه‌های دیگر پایین‌تر است و به عنوان یک گزینهٔ ارزان شناخته می‌شود. قیمت اسپیسر بتن نسبت به اسپیسر های فلزی کمتر است و معمولاً در پروژه‌های سبک از آنها استفاده می‌شود.

از لحاظ اندازه

وقتی که اندازه یک جسم خاص افزایش می‌یابد، یعنی تولید کننده برای آن از ماده اولیه بیشتری استفاده کرده و در کنار آن باید مسئله استحکام و ماندگاری را هم در نظر بگیرد. با این تفاسیر قیمت اسپیسر ۵ سانتی بیشتر از اسپیسرهای ۳ سانتی است و به همین ترتیب اسپیسر های هفت سانتی هم قیمت بالاتری دارند.

از لحاظ طراحی

متاسفانه در این بین ما نمی‌توانیم به صورت تک به تک به قیمت اسپیسر ها اشاره کنیم. اما به عنوان یک قانون کلی، هرچه استحکام اسپیسرها بالاتر باشد و توانایی آنها برای تحمل بار نقطه‌ای بیشتر باشد، قیمت آنها هم بالاتر  خواهد بود. از طرف دیگر هرچه طراحی فاصله نگهدار پیچیده‌تر باشد، مطمئن باشید که تولیدکننده قیمت بالاتری برای آن درخواست می‌کند.

اسپیسر مینی فیکس
اسپیسر مینی فیکس

خرید اسپیسر

یکی دیگر از فاکتورهای مهم، خرید اسپیسرها با توجه به نیاز است. شما زمانی که به یک فروشگاه اسپیسر مراجعه می‌کنید، طبیعتاً باید محاسبات دقیقی در مورد نیاز خود داشته باشید و ابزار را با توجه به نیازی که دارید انتخاب کنید. مسائل مختلفی در این انتخاب نقش دارد که شما باید آنها را در نظر بگیرید. بنابراین توصیه ما این است که قبل از انتخاب اسپیسر میلگرد حتماً موارد زیر را در نظر بگیرید:

کدام جنس برای سازه شما مناسب‌تر است

در حقیقت شما باید ببینید که نوع کاربری شما به چه صورت است و کدام یک از این ابزارها می‌تواند به نیاز شما پاسخ دهد. اصولاً طراحی اسپیسرهای پلاستیکی به شکلی است که شما می‌توانید خیلی راحت آنها را در نقش‌های مختلف به کار بگیرید و از یکپارچه بودن بتن مطمئن باشید. نمونه‌های بتنی به دلیل طراحی خاص خود با کاربرد محدودتری مواجه هستند، اما تحمل بار نقطه‌ای آنها نسبت به گزینه‌های پلاستیکی بیشتر است. اسپیسر های فلزی گزینه خوبی برای کسانی هستند که پروژه‌های بسیار سنگین را اجرا می‌کنند و احتمالاً فشار زیادی در پروژه خود خواهند داشت. البته نمونه‌های فلزی تنوع کمتری دارند و مقاومت آنها در برابر خوردگی مانند نمونه‌های پلاستیکی نیست.

به چه مقداری از تحمل فشار بار نقطه‌ای نیاز دارید

مسلماً هرچه میزان بتن ریزی شما بیشتر باشد، رفت و برگشت بر روی سازه بتنی بیشتر باشد، حجم میلگرد بیشتری در پروژه به کار گرفته شود و در نهایت استحکام بیشتری نیاز باشد، شما به یک اسپیسر با توانایی و استحکام بالاتر نیاز دارید.

توجه به شرایط محیطی

همه ما می‌دانیم که پلاستیک استحکام مکانیکی خیلی بالایی ندارد، اما به شدت در برابر شرایط خورنده مقاوم است و به ما اجازه می‌دهد که در پروژه‌های دریایی و در سدسازی و اسکلت از آنها استفاده کنیم. حالا شما هم می‌توانید بین نیازهای خود و شرایط محیطی بررسی کنید و مهمترین گزینه را انتخاب کنید.

محل فروش اسپیسر میلگرد

شما می‌توانید از خرید اینترنتی اسپیسر استفاده کنید یا خودتان به صورت حضوری به آدرس فروشگاه ما مراجعه کنید. مثلاً شما می‌توانید در اینترنت اصطلاحاتی مانند اسپیسر غرب تهران را جستجو کنید و محصولات ما را به صورت تلفنی یا اینترنتی سفارش دهید.

فروشنده

مسئله فروشنده اسپیسر از این جهت اهمیت دارد که اعتبار شرکت می‌تواند کیفیت محصول را تضمین کند. یک فروشنده معتبر هیچ وقت به خاطر یک مشتری اعتبارش خود را خراب نمی‌کند و شما باید همیشه سعی کنید که یک فروشنده معتبر پیدا کنید. شرکت‌های مختلفی مانند اسپیسر شرکت پوزولان در بازار وجود دارد که می‌توانید محصول خود را با مراجعه به شرکت مدرن سازان تهیه کنید.

جمع بندی

به عنوان جمع بندی مطلب باید به این نکته اشاره کنیم که وجود اسپیسر برای بتن ریزی و اجرای یک سازه بتنی بسیار مهم و ضروری است. در حال حاضر مدل‌های مختلفی از فاصله نگهدارها در بازار وجود دارد که هر کدام از آنها برای یک کاربرد خاص طراحی شده است. چنانچه در انتخاب این ابزارها کوتاهی صورت گیرد، یا یک مدل اشتباه از آنها انتخاب شود، می‌تواند تبعات جبران ناپذیری برای سازه‌های بتنی داشته باشد. اصلی‌ترین هدف ما در استفاده از اسپیسر میلگرد یا لقمه این است که ما از خوردگی میلگردها جلوگیری کنیم و مانع از رسیدن شرایط نامطلوب آنها شویم.

در این مطلب تلاش کردیم که اطلاعات کامل و جامعی در مورد اسپیسر در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانید از آن به عنوان یک منبع کامل استفاده کنید. اما اگر احساس می‌کنید که در بخشی از این مطلب کوتاهی وجود دارد یا هنوز ابهام دارید، می‌توانید سؤالات خود را در بخش نظرات در همین پایین وارد کنید یا حتی به صورت مستقیم با ما تماس بگیرید تا کارشناسان ما اطلاعات تکمیلی را در اختیار شما قرار دهند.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.